Udstilling

Jeg har selv fundet det svært og forvirrende hvad det lige er de bånd man får til udstillingen betyder og hvordan de forkortelser der står på kritikken skulle give af mening.

 

Klasserne:

Babyklassen (uofficiel klasse) er for hunde fra 3-6 måneder.

Hvalpeklassen (uofficiel klasse) er for hunde fra 6-9 måneder.

Juniorklassen er for hunde fra 9-18 måneder. Hunde anmeldt i juniorklassen konkurrerer ikke om CACIB (certifikat til det internationale udstillingschampionat).

Mellemklassen er for hunde fra 15-24 måneder.

Åben klasse er for hunde, der er mindst 15 måneder.

Champion klassen er for hunde, der inden udstillingen allerede er blevet national eller international champion. I champion klassen er minimumsalderen 15 måneder.

Veteranklassen er for hunde over 8 år. Hunde, der er tilmeldt veteranklasse, kan ikke tildeles CACIB. 

Kvalitetspræmier:

Hundene bliver bedømt i rækkefølge efter katalognummer. 

For hver enkelt hund foretages først en kvalitetsbedømmelse. 

EXCELLENT (fortrinlig) tildeles en hund, som kommer meget tæt på den ideelle standard for racen, som fremvises i fortrinlig kondition, har et harmonisk, velafbalanceret temperament og er af høj klasse. Hundens fremragende racemæssige egenskaber tillader, at ubetydelige fejl kan ignoreres. Hunden skal have tydeligt kønspræg.VERY GOOD (meget god) tildeles en hund, som besidder sin races typiske træk, som har velafbalancerede proportioner og er i god kondition. Mindre fejl kan tolereres, men ingen væsentlige anatomiske fejl. Denne præmiering kan kun gives til hunde af høj kvalitet.GOOD (god) tildeles en hund, som er racetypisk, og hvis eksteriørfejl ikke er mere fremtrædende, end at den kan siges at være en god repræsentant for sin race.SUFFICIENT (tilstrækkelig) tildeles en hund, som svarer til racens standard, men som ikke besidder de generelt ønskede karaktertræk, eller hvis fysiske tilstand er mangelfuld.CANNOT BE JUDGED (kan ikke bedømmes) betegner, at dommeren ikke kan afgøre, hvilken præmiegrad hunden fortjener.DISQUALIFIED er en diskvalificerende betegnelse og gives til hunde, som har anatomiske, typologiske eller psykiske fejl.Inden for hver klasse deltager hundene fra den bedste kvalitetsgruppe (Excellent) i konkurrencebedømmelser, hvor de bedste placeres som 1., 2., 3. og 4. vinder og modtager henholdsvis et rødt, blåt, gult eller grønt bånd. Hvis mere end 4 hunde har fået Excellent, placeres disse også, men de modtager intet bånd.
Hvis der er færre end 4 hunde i den bedste kvalitetsgruppe, medtages hundene fra næstbedste kvalitetsgruppe (Very Good) også i konkurrencebedømmelserne.Dommeren kan tildele CK (champion kvalitet) til de hunde, hvis kvalitet han/hun finder høj nok. Det er dog en forudsætning, at hunden forinden har fået tildelt Excellent. Alle hunde, der har fået tildelt CK, går videre til Bedst i Køn klassen.Under bedømmelsesforløbet uddeles der certifikat (rødt/hvidt bånd), som er et trin på vejen til det danske championat. Der tildeles også Reserve-certifikat (lyseblåt bånd), som i visse tilfælde kan træde i stedet for certifikatet. Der kan endvidere tildeles CACIB (hvidt bånd), som fører frem til hundens internationale championat eller Reserve-CACIB (orange bånd), som i visse tilfælde kan træde i stedet for CACIB’et.Trin for trin skrider bedømmelsen frem, til man når hen til konkurrencen om at blive “Bedst i racen” (BIR) (rød/gul roset) og “Bedst i modsat køn” (BIM) (grøn/hvid roset), hvor der kun er få hunde tilbage. Den hund, der bliver “Bedst i racen”, går videre til eftermiddagens gruppefinaler i store ring, hvor hunde af forskellige racer - men af samme gruppe - mødes. Vinderne af de 10 gruppefinaler går til sidst videre til konkurrencen om “Best in Show” (BIS), hvor udstillingens bedste hund kåres.

  

De forskellige farver bånd:

Særdeles lovende (baby- og hvalpeklasse): Lyserødt bånd


Lovende (baby- og hvalpeklasse): Lyseblåt bånd


Mindre lovende (baby- og hvalpeklasse): Gult bånd


Racens bedste baby: Lyserød roset


Racens bedste hvalp: Rød roset


Excellent: Rødt bånd


Very Good: Blåt bånd


Good: Gult bånd


Sufficient: Grønt bånd


Disqualified: Gråt bånd


Cannot Be Judged: Brunt bånd


CK (championkvalitet): Rosa bånd


HP (hæderspræmie - avls- og opdrætsklasse): Lilla bånd


1. vinder: Rødt bånd


2. vinder: Blåt bånd


3. vinder: Gult bånd


4. vinder: Grønt bånd


Dansk certifikat (CAC): Rødt/hvidt bånd


Internationalt certifikat (CACIB): Hvidt bånd


Reserve-CACIB: Orange bånd


Dansk championat: Rødt/grønt bånd


BIR (Bedst i racen): Rød/gul roset


BIM (Bedst i modsat køn): Grøn/hvid roset

 

Materiale fra www.dkk.dk